09-05-2018 / blog / Okke Huijing
Projectleiding in een Agile werkende organisatie - mijn ervaring

Ik kom als projectleider/SAP FICO consultant steeds vaker in Agile werkende organisaties. Binnen Scrum bestaat de rol van projectleider niet meer. Een Scrumteam bestaat namelijk uit een scrummaster, productowner en een (DevOps) ontwikkelteam. De rol van scrummaster mag je niet verwarren met de rol van projectleider. Een scrummaster faciliteert en coacht het team maar heeft geen personele en inhoudelijke verantwoordelijkheden. De productowner is verantwoordelijk voor de inhoud van het project en het team is zelforganiserend. Mijn nieuwe rol was dus wel even wennen.

 

De werkzaamheden veranderen in een Agile omgeving wel degelijk. Mijn laatste opdracht was een merger (het samenvoegen van twee systemen) met een doorlooptijd van een half jaar. Ik was scrumteamlid van een DevOps-team. Binnen het scrumteam kreeg ik backlog-items toegewezen om met de businessowner een plan van aanpak, doelstellingen en afhankelijkheden van de andere scrumteams uit te werken. Feitelijk hebben we een aantal mijlpalen neergezet en een featurestatement opgesteld voor de eerste bigroomsessie.

 

Als voorbereiding op de bigroomsessies (onderdeel van de gebruikte SAFe methodiek) heb ik zoveel mogelijk activiteiten beschreven, de userstories besproken met het scrumteam en grof gepokerd. Met de overige scrumteams, vooral met de productowners, besprak ik de afhankelijkheden, verwachtingen en mijlpalen. Vervolgens hebben we de userstories omgezet naar backlog-items. Ook tijdens het project bleef ik als teamlid mee werken aan de doelstellingen en was één van mijn taken de projectbegeleiding - binnen Scrumtermen heeft men het wel over gedelegeerd productownerschap- . We werkten in sprints van twee weken waarbij iedere sprint opnieuw werd gepokerd en gepland. Na 3 sprints volgde een release en ging dat deel (technisch) live.

 

Mijn ervaring met Agile werken is verrassend positief! Door de goede samenwerking tussen de verschillende teamleden vindt er continu toetsing plaats van de verschillende backlog-items.  Op sommige momenten waren er redelijk veel mensen tegelijk bezig aan het project, waarbij  specialisten met veel ervaring ook beschikbaar waren voor het project als logisch gevolg uit de planningssessies.  Ook is de business gewend aan het ritme van testen en komen issues hierdoor sneller en beter aan het licht. Een ander voordeel is dat het woord “leegloop” niet meer voorkomt in deze projecten. Er is altijd wel iets te doen. Overdracht na go-live? Dat is niet meer nodig. Iedereen heeft tenslotte geparticipeerd in het project. Als ik een nadeel moet noemen is het dat je geen zeggenschap hebt als projectleider, de prioriteiten worden namelijk bepaald door de productowner.

 

Ondanks Scrum, hield ik voor mijzelf wel duidelijk de mijlpalen in de gaten om steeds te kunnen toetsen of we nog op schema zaten. Zonder een goed plan lukt het niet om zo’n project op te zetten maar via Scrum uitvoeren is zeker een goede methode!  Uiteindelijk is het project in time en zonder incidenten live gegaan.  De klant en gebruikers waren erg tevreden net als de scrumteams die het  samenwerken in het project als prettig en succesvol hebben ervaren. Kortom: ik ben overtuigd! 

 

Okke Huijing
Benieuwd naar mijn ervaringen op het gebied van Scrum, projectleiding of SAP FICO? Bel Okke Huijing +31 88 266 26 94