22-11-2017 / Blog / Maximilian Ebenhoch
Hi Captain, are you ready to fly your intelligent enterprise?

Een recap van SAP TechEd 2017

Ook dit jaar was er weer een editie van SAP TechEd in Barcelona. Hét event om een voorproefje te krijgen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van SAP technologie en om alvast hands-on ervaring op te doen met de technologie van morgen. Vanuit Xtensional waren wij uiteraard weer aanwezig dit jaar. We zeggen niet voor niets: ‘Today Tomorrow on the move with SAP’. In deze blog ga ik een poging wagen om 3 ramvolle dagen met duizenden sessies samen te vatten.

 

The intelligent enterprise

Dinsdagmorgen begon met een key-note van SAP CTO Björn Goerke. We waren aan boord van de ‘USS Intelligent Enterprise’. Goerke en zijn team hebben de USS Enterprise van Star Trek volledig omgebouwd naar de USS Intelligent Enterprise. Komende jaren moet iedereen de transformatie van enterprise naar intelligent enterprise maken. Maar hoe komen we daar? Vanaf de commandobrug nam Goerke ons met zijn team mee in de belangrijkste ontwikkelingen.

 

Data is the fuel

Van onmisbaar belang voor de intelligent enterprise is data, de nieuwe olie. Maar hoe zorg je ervoor dat er voldoende data beschikbaar is om de enterprise mee te sturen? Met HANA en Vora heeft SAP de afgelopen jaren een flinke slag geslagen maar hier wordt nu nog een nieuwe dimensie aan toegevoegd: SAP Data Hub. SAP Data Hub is een open data architectuur die draait op Hadoop, data lakes, cloud object storage, relationale databases en ongeveer elke andere applicatie die data bevat. Data Hub is een DataOps management tool die zorgt voor Data Orchestration. Samen zorgt het met HANA en Vora voor een stabiel big-data fundament waar de analytical tools en machine learning graag gebruik van maken.

 

Multi-Cloud

Het grootste gedeelte van deze blog is live vanuit ‘de cloud’ onderweg van Barcelona terug naar Amsterdam tot stand gekomen. Niet geheel toevallig was ook cloud een groot topic tijdens TechEd. Het Cloud Platform wordt gepositioneerd als fundament voor innovatie. Om de Intelligent Enterprise wendbaar te maken is een schaalbaar platform essentieel. Het Cloud Platform draait volledig op Cloud Foundry, wat o.a. kan draaien op Microsoft Azure en Amazon Web Services. Live on stage werd het Google Cloud Platform hieraan toegevoegd. Onder het mom van ‘create once, deploy anywhere’ zet SAP zo zijn multi-cloud strategie kracht bij.

 

En niet alleen voor het Cloud Platform geldt dit: alle grote publieke cloud aanbieders (Azure, AWS en Google Cloud) slepen SAP certificering na certificering binnen om zelfs zware en complexe HANA workloads in de publieke cloud te kunnen draaien. Zo is nu ook de publieke cloud een volledig gecertificeerde oplossing voor complexe SAP landschappen waarbij van alle voordelen die de publieke cloud te bieden heeft gebruik gemaakt kan worden.

 

I want the experience!

Een solide big-data platform en innovatief cloud platform alleen is niet genoeg. Hier hoort een fantastische User Experience bij! Met Fiori heeft SAP de afgelopen tijd al gigantische stappen gezet. Ook met de iOS SDK, waarvan de 2.0 versie werd gelanceerd tijdens TechEd, worden er grote stappen gezet naar een gebruiksvriendelijke enterprise omgeving. Hiermee kunnen alle functies van het iOS platform (touch ID, locatie, camera etc.) gebruikt worden om enterprise applicaties slimmer en gebruiksvriendelijker te maken.

 

Ook op Fiori wordt flink doorontwikkeld. Onder andere de overview- en analytical pages zorgen voor real-time inzicht. Aan Fiori wordt een nieuwe dimensie van User Experience toegevoegd. Tijdens TechEd werd een sneak preview gegeven van de nieuwe mogelijkheden: SAP CoPilot.

 

CoPilot is je persoonlijke digitale assistent waarmee je eenvoudig kunt communiceren (praten of chatten) met systemen en data, maar ook met collega’s. Je digitale assistent wordt steeds slimmer en brieft je ’s morgens over de belangrijkste punten. Een innovatie geheel gebaseerd op machine learning die nog volop in ontwikkeling is, maar veel belooft!

 

Wie is Leonardo toch?

We horen er de laatste tijd heel erg veel over, SAP Leonardo. Maar wie is Leonardo toch? SAP Leonardo is een ‘Digital Innovation System’, wat volledig draait op het SAP Cloud Platform. In het Leonardo portfolio worden technologieën zoals IoT, Machine Learning, Analytics / Data Intelligence en Blockchain ontwikkeld en op eenvoudige wijze beschikbaar gesteld.

 

Op TechEd werd de SAP Leonardo Machine Learning Foundation uit de doeken gedaan: een enterprise platform voor de gehele levenscyclus van zelflerende software. SAP stelt zelfs een aantal pretrained models beschikbaar die je zelf kunt retrainen! Zo komt Machine Learning ineens erg dichtbij en kunnen ook non machine learning experts hier gebruik van maken!

 

Veel van deze innovatieve diensten worden als service beschikbaar gesteld via de SAP API Business Hub en kunnen zo direct gebruikt worden in de dagelijkse business.

 

Bringing it all together

Uiteindelijk gaat het allemaal om het integreren van deze nieuwe technologieën in de dagelijkse praktijk. Het samenbrengen van mensen, processen en technologie. Het gaat om het juist inzetten van deze technologie, en dat blijft (voor alsnog) mensenwerk.

 

Binnenkort volgen er meer blogs waarbij we dieper ingaan op de specifieke technologie en business strategie die écht waarde toevoegt.

 

Maximilian Ebenhoch
Een ding is zeker.
Er kan meer dan je denkt.
Kunt u niet wachten om te horen hoe de nieuwste technologie ├ęcht waarde toe kan voegen voor uw business? Neem contact op!
Bel Maximilian Ebenhoch 06-57313811