06-11-2018 / nieuws /
Royal FloraHolland naar de cloud

SAP on AWS

Royal FloraHolland is vorig jaar de samenwerking met Conclusion aangegaan waarbij Conclusion Xtensional haar bijdrage mocht leveren op het gebied van SAP. Na het overnemen van het technisch applicatiebeheer (TAB) van de SAP Hybris Billing applicatie eerder dit jaar, is in juni ook het project gestart om de gehele SAP omgeving te migreren naar de cloud oplossing van Amazon Web Services (AWS). De SAP migratie naar AWS vormt slechts een deel van het grote IT transformatie programma binnen Royal FloraHolland.

 

Planning was de grootste uitdaging. Het programma is complex, er is een grote afhankelijkheid tussen diverse betrokken projecten én de planning liep dwars door de zomervakantie. Maar deze uitdaging is met beide handen aangegrepen en na een goede voorbereiding en afstemming is het project dan ook in het weekend van 27 en 28 oktober succesvol live gegaan!

 

Het project is in drie stukken opgedeeld:

 

Fase 1 bestond uit de installatie van de nieuwe SAP omgeving op AWS. Deze installatie is tijdens de voorbereiding al opgebouwd waardoor er op vrijdagavond 27 oktober direct gestart kon worden met de data migratie en deze ruim binnen tijd was afgerond.

 

Fase 2 was de complexere fase. Tijdens deze fase moesten alle verbindingen en interfaces naar de andere systemen intern dan wel extern worden omgehangen in het landschap. Deze koppelingen varieerde o.a. van een koppeling tussen Azure naar AWS dan wel met koppelingen naar externe partijen in het buitenland. De fase is op zaterdag volgens planning afgerond.

 

Fase 3 bestond zondag uit een gebruikerstest. Tijdens deze fase werd er getest of het proces van veilen en factureren op de maandag ochtend vroeg (6 uur) goed zou gaan werken. De veiling en bijhorende facturatie is het belangrijkste hoofdproces van Royal FloraHolland. Het was dan ook een grote opluchting dat deze fase na testen, akkoord werd bevonden door de gebruikers. “We konden live!”

 

Maandagochtend, 6 uur in de morgen, zat het projectteam gespannen klaar. Zou alles goed gaan nu de veiling volop draait? De eerste reactie van de gebruikers was:  “het gaat niet goed. Het programma liep maar 12 moeten en moest (oude situatie) 23 minuten lopen.” Na alles snel gecheckt te hebben bleek alles goed te gaan. Het resultaat: alle processen verliepen 50%  sneller dan voorheen! Wat een winst! Kortom; blije gebruikers en een succesvolle migratie naar AWS.

 

Een geweldig succes voor het gehele team en weer een mooi resultaat voor Conclusion Xtensional. Na een succesvolle Azure migratie, kunnen we nu ook een succesvolle AWS migratie toevoegen.

Meer over Royal FloraHolland:

5 locaties, 38 veilingklokken, 3.000 medewerkers, 4.000 aaneengesloten telers, ruim honderdduizend transacties per dag en een omzet van 4,6 miljard, een paar feiten op een rijtje van een van de grootste bloemenveilingen ter wereld; Royal FloraHolland.

 

Erik Bellert, transitiemanager bij Conclusion Xtensional, is vanaf het begin betrokken bij het project. Hij noemt zichzelf “de brug tussen business & IT” en is werkzaam op het snijvlak van functioneel & techniek.

 

Hij vertelt met veel enthousiasme over het transitie- en transformatieproject. “Bij Royal FloraHolland is het eigenlijk nooit rustig. Iedere ochtend staan de veilinghallen vol met bloemen die dezelfde dag allemaal ook weer het pand verlaten. Wist je bijvoorbeeld dat feestdagen zoals Moederdag in ieder land op een andere dag wordt gevierd? Hier wordt allemaal rekening mee gehouden. Als de systemen er even uitliggen, heeft dat wereldwijde consequenties”. Als onderdeel van de transitie zijn een aantal collega’s van Royal FloraHolland in dienst getreden bij Conclusion. Erik: “Het is geweldig om te ervaren dat zij zo goed zijn opgenomen in de teams. Hierdoor heeft samenwerken een extra dimensie gekregen.”


Ook voor de medewerkers van Conclusion Xtensional is Royal Flora Holland een geweldige klant; veel businessdynamiek, een IT landschap dat constant in beweging is, beheer en projecten doen met state of the art SAP applicaties. Kortom: veeleisend en uitdagend. Mooi, toch?